Busreis

Busreis naar Wenen

Interesse om Wenen met zijn rijke historie te bezoeken in alle comfort? Lees hieronder meer over de busreizen en de hoogtepunten van Wenen.

Waarom kiezen voor een verzorgde busreis naar Wenen?

Wat een busreis (naar Wenen) interessant maakt…

 • Comfort: Je hoeft niet in de rij op de luchthaven. Geen wachtrijen voor de douane. Je komt naar de opstapplaats, laadt de koffers in en bent klaar voor vertrek. De bus zet je af voor het hotel. Er zijn geen extra taxiritten of andere transfers nodig. Je kunt rustig op de comfortabele busstoelen blijven zitten.
 • Genieten van het uitzicht: Je hoeft je geen zorgen te maken over de route. De ervaren buschauffeur weet de weg en jij kunt genieten van het uitzicht in Duitsland en Oostenrijk.
 • Planning: De planning van de uitstapjes is gedaan.
 • Ontmoetingen: Je maakt een busreis met een kleine tot een wat grotere groep. Hier zitten vaak reisgenoten bij waarmee het klikt. Op een busreis ontstaan vaak leuke contacten die uitgroeien tot kennissen of zelfs vriendschappen.

Wat kun je verwachten van een busreis naar Wenen?

Wat je kan verwachten…

 • Verschillende opstapplaatsen verspreid door Nederland.
 • Tickets voor de vooraf geplande uitjes en excursies
 • Welkom met koffie (bij de luxere busreizen)
 • Afscheidsdiner (bij de luxere busreizen)
 • Hotelovernachtingen in Wenen met ontbijt.

Bekijk de verschillende busreis aanbieders voor de specifieke programma’s en praktische informatie.

 • OAD: Luxe busreizen.
 • Slangen reizen: Voordelige busreis naar Wenen.
 • SRC: Busreizen naar Wenen met focus op cultuur en ervaren gids.
 • de Jong Intra: Luxe busreizen

Wat zijn de hoogtepunten in Wenen?

Wenen kent vele mooie plekken met prachtige natuur, interessante architectuur en last but not least cultuur.

Er is voor ieder wat wils in Wenen. Hieronder een overzicht met enkele interessante plekken. De excursies en uitjes verschillen per busreis. Dus vergelijk de verschillende busreizen naar Wenen.

1. Spaanse rijschool

De Spaanse rijschool is de oudste (omstreeks 1565) en nog geopende rijschool voor paarden ter wereld. De rijschool is gevestigd in het paleizencomplex Hofburg, in het centrum van Wenen.

De Spaanse rijschool in Wenen? De naam komt door het paardenras dat je daar kunt bewonderen. Het Lipizzaner ras komt oorspronkelijk uit Spanje.

2. Belvedere

Op deze plek vind je twee paleizen met twee kunstcollecties en een museum met meer moderne kunst.

Je hebt de Lower (Unteres) Belvedere en de Upper (Oberes) Belvedere met de historische kunstcollecties en de Belvedere 21 met moderne kunst.

 • Upper Belvedere: Hier hangen de grote meesters zoals Gustav Klimt met ‘de Kus’ en onder andere werk van Van Gogh en Monet.
 • Lower Belvedere: Hier kun je meer het paleis zelf zien zoals de marmerzaal ‘groteskenzaal’. In de Untere Belvedere vind je kunstcollecties met middeleeuwse en barokke kunst.
 • Belvedere 21: Hier vind je het naoorlogse modernisme en een tentoonstellingen over film en muziek.

Tussen de Upper en Lower vind je barokke tuinen die op zich al het bezoeken waard zijn.

3. Schloss Schönbrunn

Dit is het bekende paleis waar keizerin Sisi en keizer Franz Joseph woonden. Het 1441 kamers tellende paleis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je kunt alle pracht en praal bezoeken tijdens een rondleiding.

4. Brunch in de Danube Tower

Wellicht zit een bezoek aan de Danube Tower bij de reis inbegrepen. Het is geen historische toren, maar wel één met een prachtig uitzicht over de stad.

De toren is in totaal 252 meter hoog, en met de lift kom je op een hoogte van 150 meter waar je een 360° uitzicht hebt over Wenen.

Als de tijd het toelaat kun je brunchen, lunchen of dineren in de Donauturm.

5. Mariahilfer Strasse en Kärntner Strasse

Wil je graag winkelen? Dan kan dat in de bekende winkelstraten van Wenen, de Kärntner Straße en Mariahilfer Straße.

6. Ga naar het bal

Kom je tussen januari en maart naar Wenen? Dan kun je genieten van een echte Weense bal. Er worden jaarlijks meer dan 450 dansfeesten georganiseerd. De meest bekende zijn de Opernball, de Philharmonic Ball en de Blumenball.

Ticketprijzen variëren tussen de €50 en €350. Je moet wel netjes gekleed zijn.

Wat zijn de iets minder toeristische plekken in Wenen?

De onderstaande uitstapjes zitten vaak niet bij een busreis inbegrepen. Maar je kunt deze natuurlijk wel zelf bezoeken op een vrije ochtend, middag of avond.

1. Wijngaarden van Wenen

Op het eerste gezicht ziet Wenen er niet uit als plek waar wijn wordt geproduceerd. Je denkt waarschijnlijk bij Wenen meer aan balzalen, paleizen en parken.

Maar…Wenen is de enige hoofdstad ter wereld waar wijn wordt verbouwd binnen de grenzen. De wijngaarden liggen niet in het centrum, maar in de buitenwijken van Wenen. Op zo’n 700 hectare wordt de Weense druiven geteeld, met als meest gebruikte druivensoort, de Grüner Veltliner. Dit is een witte druivensoort dat wordt gemengd met bruiswater, wat zorgt voor een frisse wijn.

Als je Wenen bent kun je de wijngaarden bezoeken.

2. Natuur bij de Vienna Prater

De Vienna Prater is een soort vaste kermis. Dit is een bekende toeristische plek. Maar achter de attracties ligt een prachtig park, de Prater Hauptallee Boulevard. Het wordt gezien als een van de mooiste stadsparken ter wereld.

3. Cruise in Wenen

Door Wenen stroomt de Donau. Van de Donau en het uitzicht kun je op verschillende manieren genieten.

Je kunt zelf een bootje huren of meegaan met een bootcruise. Zowel overdag als ‘s avonds. Bij sommige busreizen naar Wenen zit een riviercruise inbegrepen.

4. Naschmarkt

Op de Naschmarkt kun je terecht voor eten uit alle windstreken. Van Oostenrijks tot Indiaas.

De markt is doordeweeks geopend van ongeveer 6.00 ‘s ochtends tot 8.00 ‘s avonds. Op zaterdag is het van 6.00 tot ongeveer 18.00 ‘s avonds. Op zondag is het gesloten.

Meest gestelde vragen over een busreis naar Wenen

Hieronder vind je de vragen die vaak gesteld worden over reizen naar Wenen.

1. Kun je uit de voeten met Engels in Wenen?

Wenen is een grote stad waar jaarlijks vele toeristen. Hierdoor kunnen de Wenen redelijk tot goed Engels spreken. Uiteraard gaat het in Duits makkelijker, maar in de horeca, hotels en culturele plekken is Engels prima.

2. Welk seizoen is Wenen leuk om te bezoeken?

Je kunt het hele jaar Wenen bezoeken. Van dee kerstmarkt voor de jaarwisseling en de Weense ballen in de winter tot een prachtige wandeling in de verschillende Weense parken en een boottrip op de Donau in de zomer.

Het Weense klimaat is niet extreem.

In de winter is het redelijk koud met temperaturen overdag rond de 3°C en de zomer aangenaam warm met maxima tot 28°C.

3. Binnen hoeveel dagen kan ik Wenen ontdekken?

Om de stad goed te leren kennen moet je minimaal 3 dagen in Wenen verblijven. De duur van de busreizen varieert van 5 tot 8 dagen.

4. Is Wenen een veilige stad?

Wenen is een veilige stad, als je het vergelijkt met andere Europese steden. Bij de drukke winkelstraten moet je wel oppassen voor de zakkenrollers. Maar dit moet je ook op drukke plekken in andere steden.

Gebeurd er toch iets? Het algemene noodnummer is 112, net als in Nederland. Daarnaast kun je ook direct hulpdiensten bellen op 133 voor de politie, 122 voor de brandweer en 114 voor de ambulance of arts.

5. Hoe lang duurt de busreis naar gemiddeld?

Als we het middelpunt van Nederland (in Soest) nemen duurt een busreis gemiddeld 12 uur, zonder pauzes.

Reken er nog 6 uur bij voor de pauzes. Dus in totaal zo’n 18 uur. Dit is het geval als je een voordelige busreis naar Wenen boekt.

Bij de luxere busreizen wordt er overnacht in Zuid-Duitsland. Hierdoor loopt de totale reisduur op.

Interessante en leuke weetjes over Wenen

Hieronder lees je enkele leuke feitjes en weetjes over Wenen.

1. Wat zijn de lekkertjes gerechten uit Wenen?

Trek gekregen? Hieronder een overzicht van de lekkerste gerechten die je veel terugziet in de Weense horeca.

 • Kaiserschmarrn: Dit typisch Weense zoete lekkernij is een in stukjes gesneden pannenkoek met poedersuiker en verse jam.
 • Sachertorte: De bekendste ‘taart’ uit Wenen is de Sachertorte. Het bestaat uit chocoladecake, abrikozenmarmelade met daaroverheen een laagje chocoladeglazuur.
 • Apfelstrudel: Dit is een appelgebakje gemaakt van bladerdeeg. Kan worden geserveerd met een vanillesausje.
 • Wienermelange: Een bekende koffievariant is de variant is de Wiener Melange. De Wienermelange is een koffie met melk, eierdooier, slagroom en cacaopoeder. Tegenwoordig wordt vaak de eierdooier achterwege gelaten. Een ‘melange’ zoals de Wenen het noemen, smaakt lekker bij een stuk Sachertorte, Kaiserschmarrn of Apfelstrudel.
 • Wiener Schnitzel: De Wiener Schnitzel is over de hele wereld bekend. Het is een dun gesneden stuk vlees met paneermeel. Het woord Schnitzel komt van het Duitse woord ‘Schnitt’, wat zoveel betekent als ‘afgesneden’.
 • Tafelspitz: Is een vleesgerecht van gekookt rundvlees. Het wordt vaak geserveerd met Apfelkren (appelmoes met mierikswortel), rösti, groentes en soep.

2. De sneeuwbollen zijn in Wenen uitgevonden

De bollen van glas met water en sneeuwvlokjes zijn in Wenen uitgevonden. Erwin Perzy vond de sneeuwbal per ongeluk uit in 1900. Het doel was namelijk om een betere lamp voor chirurgen te maken, maar dat pakte anders uit.

Na de uitvinding van de sneeuwbollen werd de The Original Vienna Snow Globe shop geopend, die je nog steeds kunt bezoeken op de Schumanngasse 87.

3. Wenen heeft het oudste reuzenrad

In Wenen vind je de oudste nog werkende reuzenrad ter wereld. Het Wiener Riesenrad werd in 1897 gebouwd. Het reuzenrad kreeg extra bekendheid door de rol in de film The Third Man uit 1949.

4. In Wenen vind je de oudste dierentuin ter wereld die nog open is

Naast de oudste nog werkende reuzenrad heb je ook in de oudste nog geopende dierentuin ter wereld: Tiergarten Schönbrunn genaamd.

Het werd in 1752 voor het eerst geopend en staat vooral bekend om de reuzenpanda’s. Het is een van de weinige Europese dierentuinen waar je dit dier kunt zien.

Vergelijk de verschillende busreizen naar Wenen

Interesse in een busreis naar de hauptstadt van Oostenrijk, Wenen? Bekijk de verschillende reisaanbieders om de verschillende Weense reizen te vergelijken.