Busreis

Luxe Busreizen voor Ouderen {Tips + Vergelijken}

Interesse in een fijne busreis met reisgenoten waarmee je kunt optrekken? Lees hieronder de tips, suggesties en vergelijk busreizen voor ouderen bij de verschillende reisaanbieders.

Wat zijn de aanbieders van luxe busreizen?

Bij de verschillende reisaanbieders kun je de verschillende luxe busreizen (voor senioren) vergelijken.

De best beoordeelde bus reisorganisaties zijn:

  • OAD
  • De Jong Intra
  • Djoser

Wat maakt een luxe busreis interessant Voor De Plussers?

Er zijn een hoop redenen wat een busreis interessant maakt voor senioren.

  1. Van het uitzicht genieten: Je hoeft niet op de weg te letten. Dat doet de touringcarchauffeur. Je kunt dromerig uit het raam staren en van het uitzicht genieten, een boekje te lezen of een praatje te maken met je reisgenoten.
  2. Comfortabel reizen: De bussen hebben goede en comfortabele stoelen. Veel aangenamer dan de gemiddelde auto.
  3. Reisgenoten: Je kunt met je reisgenoten de ervaring delen. Wellicht leer je op de reis leuke kennissen of zelfs nieuwe vrienden kennen.
  4. Reisgids: Een reisgids reist met je mee. De reisgids heeft kennis over de bestemmingen en kan veel van je vragen over de busreis zelf beantwoorden.
  5. Duurzaam: Een bus is een duurzaam vervoermiddel. Je zit met meerdere mensen in één bus. Als ieder apart (of per twee) met de auto zou reizen zou de uitstoot hoger zijn.
  6. Opstapplaatsen: Je hoeft waarschijnlijk niet half Nederland door om bij de luchthaven te komen. Er zijn vaak verschillende opstapplekken door Nederland waardoor de reis van huis naar bus relatief meevalt.
  7. Bagage: Er is genoeg ruimte voor je bagage onder in de bus.

Er wordt niet mee gesmeten zoals bij een vliegreis vaak wel het geval is. Ook hoef je niet te wachten bij de bagageband op de luchthaven.

Welke steden zijn het meest geschikt?

Busreizen maken kun je naar heel veel (Europese) steden.

Hieronder enkele steden die geschikt zijn voor senioren om met een busreis te bezoeken.

1. Wenen

In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, vind je veel cultuur, natuur en historische architectuur. De cultuur uit zich in de vele musea en de rijke muziekgeschiedenis. Zo heb je de Spaanse rijschool met de Lipizzaner (Spaans paardenras) en kun je vanaf de Donau de stad vanaf het water bekijken.

Waarom is Wenen interessant voor Plussers?

Wenen is een veilige stad. Het is zelfs één van de veiligste steden in Europa. Door het centrum is ‘s avonds bijvoorbeeld veilig om over straat te gaan.

Daarnaast zijn bijna alle openbare gebouwen, musea et cetera barrièrevrij en is het OV zeer geschikt voor Plussers. Daarnaast vind je op plekken zoals de metro liften.

2. Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag is een stad vol culturele hoogtepunten. Veel verschillende historische stijlen zie je terug in Praag, van een gotische stijl tot barok en van renaissance tot art nouveau/Jugendstil.

Waarom is Praag interessant voor Plussers?

Praag is een redelijk veilige stad, als je gewoon in het centrum blijft. Het centrum is vrij compact waardoor de meest interessante bezienswaardigheden op loopafstand zijn te bezoeken.

Populaire plekken in Praag zoals Het Oude Stadsplein, de Karelsbrug en de Praagse burcht zijn plekken die voor mensen die slecht-ter-been zijn goed toegankelijk.

3. Brugge

Dichterbij huis vind je Brugge. Een stad met mooie pleinen en historische architectuur. Ook vind je veel kanaaltjes in Brugge (Brugse Reien genoemd), en wordt daarom ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

Gek op chocola? In Brugge zijn ongeveer 52 bonbonwinkels door de stad verspreid.

Waarom is Praag interessant voor Plussers?

Brugge is een vrij compacte stad. Je vindt alle bezienswaardigheden binnen loopafstand. Brugge is niet heuvelachtig.

Minder valide? De meeste toeristische plekken zijn toegankelijk voor mensen die slecht-ter-been zijn of in een rolstoel zitten.

4. Kopenhagen

In Kopenhagen vind je veel cultuur en vooral in de vorm van musea. Daarnaast heeft Kopenhagen mooie parken en kun je de Deense hoofdstad in alle comfort vanaf het water bezichtigen.

Waarom is Kopenhagen interessant voor Plussers?

Kopenhagen heeft een compact centrum, en de meeste toeristische hoogtepunten zijn voor een gemiddelde senior goed beloopbaar. In het centrum zijn veel openbare toiletten (zowel onbemand als met toiletjuf).

Kopenhagen is niet heuvelachtig, bovendien zijn de meeste toeristische plekken toegankelijk voor mensen die slecht-ter-been zijn of in een rolstoel zitten.

5. Krakau

Krakau is een bijzondere historische stad in het zuiden van Polen. Het heeft historische architectuur zoals de Mariakerk (Kościół Mariacki) en mooie parken en pleinen zoals het Planty park.

Waarom is Krakau interessant voor Plussers?

Krakau is een stad waar veel vergrijzing is. Ongeveer 25% van de Krakauers zelf is 65+. Dat heeft als gevolg gehad dat het in de laatste jaren beter is ingericht voor Plussers. Zo zijn de meeste openbare plekken goed toegankelijk voor senioren en vind je in het OV liften en roltrappen.

Het deel van Krakau waar het meeste te zien is, is beloopbaar voor de gemiddelde Plusser. Het centrum is vrij compact.

6. Sevilla

Wil je de warmte opzoeken en cultuur opsnuiven? Dan is Sevilla een interessante stad.

Het biedt een ruim aanbod aan cultuur en historische architectuur om te bezoeken. Vooral de kathedraal, het koninklijk paleis en de iets minder toeristische, maar kleurrijke wijk La Macarena zijn interessant om te bezoeken.

Waarom is Sevilla geschikt voor Plussers?

Het grootste deel van Sevilla is niet heuvelachtig. Het centrum is voornamelijk vlak en heeft brede straten en goed toegankelijk . Er zijn dus wel delen (zeer) heuvelachtig, dit zijn El Cerro del Águila en Triana.

De Alcazar en Catedral de Santa María de la Sede zijn bezienswaardigheden die goed te bezoeken zijn voor Plussers die slecht-ter-been zijn of in een rolstoel zitten.

Sevilla is relatief rustig, zeker als je er buiten de vakanties naartoe gaat. Het tempo en drukte is wat minder dan in steden zoals Barcelona of Parijs. Uiteraard kan het gevoel van drukte en tempo voor iedereen anders zijn, maar dit is de algemene ervaring van Sevilla.

In de zomer kan het zeer heet zijn, gemiddeld 35°C. In het voorjaar, najaar heeft Sevilla prettige temperaturen van tussen de 25 °C en 30 °C.

Tips bij het op vakantie gaan met de bus

Hieronder enkele tips om beter voorbereid op pad te gaan met een busreis.

1. Geef allergieën door aan de reisorganisatie voordat je op reis gaat

Het is verstandig om eventuele voedselallergie(ën) ruim van te voren door te geven aan de reisorganisatie waar je boekt. Zo kan bij de geplande diners en ontbijt hier rekening mee gehouden worden.

Ondanks dat je het vooraf je allergie doorgeeft is het slim om bij het bezoeken van restaurants of het ontbijt het nog een keer aan het personeel te melden voor de duidelijkheid.

2. Wees op tijd bij de opstapplaats

Wil je ontspannen aan de busreis beginnen? Zorg dan dat je ruim voor de bus vertrekt van huis gaat. Als je ruim van tevoren van huis vertrekt op weg naar de opstapplaats kun je de eventuele vertraging onderweg ondervangen en stress voorkomen.

3. Strek je benen tijdens de tussenstops

Zorg dat je tijdens de stops even de benen strekt. Even een rondje maken om de spieren te gebruiken en de bloedsomloop op gang te krijgen.

Daarnaast is het slim om tijdens een busreis steunkousen te dragen. Ook als je het normaal niet draagt. Je zit lang stil tijdens een busreis, wat kan zorgen voor een trombosebeen. Steunkousen helpen hier tot een bepaald niveau tegen.

4. Paspoort of ID

Voordat je op reis gaat is het verstandig om ruim van te voren je paspoort of ID na te kijken.

Gaan de passen niet verlopen bijvoorbeeld? Als je ziet dat de paspoort of ID verloopt voor of tijdens je reis, heb je nog genoeg tijd om een nieuw paspoort of ID (zonder dure spoed) aan te vragen.

Een paspoort of ID krijgen duurt de ene keer langer dan de andere keer.

Maak kopieën

Het is slim om kopieën te maken van je paspoort, ID, je zorgverzekeringspas en andere belangrijke passen een scan of foto te maken. Het is niet rechtsgeldig, maar zo heb je wel een backup van de nummers. Als je de passen kwijtraakt, heb je ieder geval iets om te laten zien.

6. Neem een medicijnpaspoort mee

Gebruik je medicijnen? Dan is het slim om een medicijnpaspoort uit te laten printen. Dit kan heel eenvoudig bij de apotheek en is gratis.

Een medicijnpaspoort is handig voor als een bezoek aan het ziekenhuis, arts of apotheek in het buitenland nodig is.

7. Mini EHBO kit meenemen

Bij een busreis zit er in de bus uiteraard een uitgebreide EHBO set. Maar als je onderweg bent op je vrije middag zonder de groep en reisleider is het handig om zelf een EHBO kitje bij je te hebben.

Koop een klein EHBO kitje voor je busreis (en toekomstige reizen). In een kitje zit vaak desinfectie, pleisters, verband en tape.

Vergelijk de verschillende busreizen

Interesse in een luxe busreis in alle comfort? Vergelijk de verschillende busreizen van de hier onderstaande aanbieders.